22 Ιουνίου 2017

Θεαματική μεταστροφή της Γαλλίας για Άσαντ-Μακρόν: «Δεν είναι ανάγκη να φύγει!»

‌‌‌‌



Κατά την διάρκεια συνέντευξής του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι δεν βλέπει κανέναν διάδοχο του Μπασάρ αλ Άσαντ στην ηγεσία της Συρίας που να διαθέτει επαρκή ...
νομιμοποίηση και πρόσθεσε ότι το Παρίσι δεν θεωρεί την αποχώρησή του από την εξουσία αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της σύρραξης που μαίνεται επί έξι χρόνια.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Άσαντ είναι εχθρός του συριακού λαού, αλλά όχι της Γαλλίας, αλλά και ότι η προτεραιότητα της χώρας του είναι να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να εγγυηθεί ότι η Συρία δεν θα μετατραπεί σε ένα διαλυμένο κράτος.
Τα σχόλια αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της Γαλλίας και μοιάζουν να συμφωνούν με την πολιτική της Μόσχας, κατά την οποία δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στο καθεστώς Άσαντ.
«Η νέα προοπτική μου για το θέμα αυτό είναι ότι δεν θεωρώ την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ προϋπόθεση για οτιδήποτε, διότι κανένας δεν μου έχει δείξει έναν διάδοχο που να διαθέτει νομιμοποίηση», ανέφερε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες.
«Οι (σ.σ. κατευθυντήριες) γραμμές μου είναι ξεκάθαρες: πρώτον, χρειάζεται ολοκληρωτικός αγώνας εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτές είναι οι εχθροί μας», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 230 ανθρώπων στη Γαλλία προέρχονταν από την περιοχή.
«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των πάντων, και ειδικά της Ρωσίας, για να τις εξαλείψουμε», συμπλήρωσε ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι η δεύτερη προτεραιότητά του είναι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη Συρία ώστε η χώρα αυτή να μη μετατραπεί σε ένα διαλυμένο κράτος.
Τα έξι και πλέον χρόνια που διαρκεί, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ανάγκασε πάνω από 11 εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μέχρι σήμερα, η Γαλλία υποστήριζε σθεναρά τη συριακή αντιπολίτευση. Το Παρίσι απαιτούσε η σύρραξη να επιλυθεί με μια πολιτική μετάβαση, η οποία θα βασιζόταν σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Όμως η εκλογική νίκη του Μακρόν οδήγησε στην επανεξέταση και την αναθεώρηση της γαλλικής πολιτικής. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούσαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υπερβολικά αδιάλλακτη και έκριναν ότι το Παρίσι είχε απομονωθεί.
Ο Μακρόν δεν έκανε καμιά αναφορά στον ρόλο του ΟΗΕ στη συνέντευξη αυτή.
«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας διπλωματικός και πολιτικός οδικός χάρτης. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτή (την κρίση) μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε πάντως.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα, όπου πρότεινε στενότερη διμερή συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα νέο «πνεύμα εμπιστοσύνης». Ο Μακρόν φάνηκε να προσβλέπει στο να πειστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να προωθήσει μια λύση.
«Δεν νομίζω ότι έχει μια ακλόνητη φιλία με τον Άσαντ. Έχει δύο εμμονές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποφυγή της μετατροπής της Συρίας σε διαλυμένο κράτος, και επομένως φαίνεται πως έχουμε συγκλίνουσες απόψεις για τη Συρία», ανέφερε.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ακόμη ότι πιστεύει πως είναι εφικτή η συνεργασία με τον Πούτιν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να βρεθεί λύση στην κρίση, ωστόσο ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι το Παρίσι δεν θα αφήσει στο εξής ατιμώρητη τη χρήση χημικών όπλων.
«Θα υπάρξουν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων, ακόμη κι αν η Γαλλία χρειαστεί να το κάνει μόνη της», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος ωστόσο πρόσθεσε ότι το Παρίσι «θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις ΗΠΑ ως προς αυτό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου