6 Νοεμβρίου 2016

Στίγκλιτς vs Ντάϊσελμπλουμ για το ευρώ, την Ελλάδα και τον Βαρουφάκη.




Επίθεση σε βάρος του ευρώ που όπως είπε οδηγεί την Ευρώπη σε αποκλίνουσες τάσεις κάνοντας τα ισχυρά κράτη ακόμα ισχυρότερα και τους αδύναμους κρίκους ακόμα πιο αδύναμους, εξαπέλυσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς από την αίθουσα του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το ευρώ απειλεί το μέλλον της Ευρώπης».

Στην εκδήλωση κλήθηκε καιτο αντίπαλο δέος, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ, ο κατεξοχήν θεματοφύλακας του ευρώ προκειμένου να αντικρούσει τα λεγόμενα Στίγκλιτς.

Όπως μεταδίδουν «Τα Νέα» από τη Χάγη αναπόφευκτα η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και επεφύλαξε κυρίαρχη θέση για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση, ενώ ο Ντάϊσελμπλουμ από την πλευρά του έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα.

Ερχονται τα χειρότερα

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει είπε ο Στίγκλιτς. «Οσοι πιστεύουν ότι ο ελληνικό πρόβλημα λύθηκε πέρυσι, η οικονομική δυσπραγία θα συνεχιστεί». Αλλά και στο μέτωπο των διαρθωτικών αλλαγών ο αμερικανός οικονομολόγος δεν είχε τα καλύτερα λόγια για τις ευρωπαϊκές επιλογές.

«Οταν επιβάλλονται οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αποδώσουν» τόνισε.


Εάν η νομισματική ένωση συνεχίσει στην σημερινή της αναποτελεσματική μορφή θα έχει τρομακτικές απώλειες της τάξεως των 200 τρισ. ευρώ σε πλούτο και ευημερία».

«Η Ευρώπη χρειάζεται περιισσότερη Ευρώπη. Το ημιτελές οικοδόμημα δεν είναι βιώσιμο».

Ποια βήματα είναι απαραίτητα;

Ποια βήματα είναι απαραίτητα; Ενιαίο σύστημα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, κοινή ασφάλιση ανεργίας, ευρωομόλογα, ταμείο αλληλεγγύης».

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη για να μην απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ο Νότος από τον πυρήνα του ευρώ»

«Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει η ευρωζώνη να διασπαστεί ή να υιοθετήσει ένα «ευέλικτο ευρώ».

Κόντρα και για τον Βαρουφάκη

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιλάμβανε τον Γιάνη Βαρουφάκη μια που ο Στίγκλιτς υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ο έλληνας πρώην υπουργός οικονομικών είναι εξαιρετιός οικονομολόγος και ίσως ο μόνος καλό γνώστης οικονομικών μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρώπης.

«Εννοώ ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός καθηγητής Οικονομικών» εξήγησε ο Στίγκλιτς.

«Αυτό το αναγνωρίζω» απάντησε το Ντάϊσελμλουμ. «Αλλά ήταν ακριβώς η στάση αυτή με την οποία έμπαινε ο Βαρουφάκης στην αίθουσα συνεδριάσεων, λέγοντας "είμαι ο μοναδικός που καταλαβαίνει οικονομικά". Ηταν χρειάζεσαι να χτίσεις μια καλή σχέση με τους συναδέλφους σου και όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση και χρειάζεσαι τη βοήθειά τους, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να τους προσεγγίσεις» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου