5 Οκτωβρίου 2016

Μπαίνουν εισαγγελείς σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ - Ραγδαίες εξελίξεις




Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για τα θαλασσοδάνεια των τελευταίων δεκαετιών αλλά και για την αδιαφανή οικονομική διαχείριση και τις αγνώστου ταυτότητας χορηγίες (χρηματοδοτήσεις).Θα πέσει έτσι άπλετο φως σε ένα διαχρονικό σκάνδαλο που μαστίζει την πολιτική ζωή του τόπου, με προεκτάσεις και συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η αρχή έγινε με την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην διευθυντή Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθει η σειρά της Νέας Δημοκρατίας. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Σπυρόπουλο έχουν να κάνουν με ένα ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι σαφής η προέλευσή του, αλλά και ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, για το οποίο -σύμφωνα πά­ντα με το κατηγορητήριο- δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τις εγγυήσεις που δόθηκαν προς την τράπεζα. Η άσκηση δίωξης είναι αποτέλεσμα του ελέγχου που είχε ζητήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Β. Βενιζέλος.
«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», απαντά ο κ. Σπυρόπουλος, ενώ σε σχετική δήλωσή του σημειώνει: «Ως προς τα 15 εκατ. ευρώ, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι το ποσό αυτό είναι ανύπαρκτο και αυτό οφείλεται στο απλογραφικό λογιστικό σύστημα που ακολουθούσαν την περίοδο εκείνη όλα τα κόμματα». Επίσης τονίζει ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ δεν εισέρρευσε ούτε ένα ευρώ μη νόμιμο και πως δεν υπήρξε δαπάνη ούτε ενός ευρώ μη νόμιμη και απολύτως δικαιολογημένη. Ως προς το δάνειο των 5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, το 2010, αναφέρει ότι ακολούθησε στο ακέραιο όλες τις νόμιμες διαδικασίες που ίσχυαν τότε για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και ότι η δανειακή σύμβαση κοινοποιήθηκε προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Εσωτερικών και την οικεία ΔΟΥ. Προσθέτει ακόμη ότι για την εξασφάλιση του δανείου εκχωρήθηκε στην τράπεζα ποσό ύψους 6 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση του 2015!
Η άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Σπυρόπουλου προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα. Στη Χ. Τρικούπη με ανακοίνωσή τους παίρνουν σχετικές αποστάσεις από τις εξελίξεις. Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι με πρωτοβουλία του κόμματος έγινε ο έλεγχος στα οικονομικά, ενώ απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση τονίζουν ότι «δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που πιάστηκαν στα πράσα» και ότι «συμψηφισμούς δεν δεχόμαστε». Σε διαφορετικό εντελώς μήκος κύματος κινείται η πλευρά του Γ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι η δίωξη αφορά την περίοδο της αρχηγίας του. Το ΚΙΔΗΣΟ υποστηρίζει ότι επιχειρείται να στηθεί «Βρώμικο ‘16», που μπροστά του το «Βρώμικο ‘89» θα θυμίζει νηπιαγωγείο. Αναφέρει ακόμη ότι συμφωνεί ώστε όλα να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί το έργο της δικαιοσύνης να μετατραπεί σε εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια και οι δικαστικοί λειτουργοί σε κυβερνητικό παράρτημα, με προφανείς σκοπιμότητες. Μεταξύ των Παπανδρεϊκών επικρατεί οργή για τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, ήταν εκείνος που κίνησε τις διαδικασίες για τον έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Η άσκηση δίωξης σε βάρος του Ρ. Σπυρόπουλου προκάλεσε αναστάτωση και στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανάλογες παρατυπίες υπήρξαν και με τον δανεισμό του κόμματος από τις τράπεζες. Κάτι που αν επιβεβαιωθεί, οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι -εν προκειμένω οι γενικοί διευθυντές- θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και πιθανότατα να έχουν την… τύχη του κ. Σπυρόπουλου. Τα φώτα είναι στραμμένα στην περίοδο που γενικός διευθυντής ήταν ο Μ. Δασκαλάκης (επί αρχηγίας Αντ. Σαμαρά), όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει (2010) δάνειο από την Αγροτική και την Attica Bank με το ίδιο ενέχυρο, τις… μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
Διακινούνται επίσης φήμες -που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί- ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και αργότερα, όταν γενικός διευθυντής ήταν ο Κ. Τσιμάρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που αρχηγός ήταν ο Β. Μεϊμαράκης, είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του κόμματος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Με διάφορα προσχήματα, οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά είχαν αποφύγει να θέσουν υπόψη του τα σχετικά έγγραφα.




Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου