13 Αυγούστου 2016

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες φοιτητές για εύρεση εργασίας μετά το πτυχίο.



Οκτώ στους 10 (77,47%) νέους ηλικίας 18 - 30 ετών θεωρούν ότι θα βρουν δουλειά μέσα σε έναν χρόνο από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, με τους Ελβετούς να φαίνονται ως οι περισσότερο βέβαιοι για το ενδεχόμενο αυτό (89,66%) και τους Ισπανούς ως οι λιγότερο βέβαιοι (57,84%), σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Adecco με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στις 12 Αυγούστου. Στην έρευνα συμμετείχαν 9.572 νέοι.

Σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, η έρευνα κατέδειξε ότιοι νέοι στην πλειονότητά τους αισθάνονται ασφαλείς ότι θα βρουν γρήγορα δουλειά, ενώ θεωρούν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να αποκτήσουν τη θέση εργασίας των ονείρων τους. Ως σημαντικό στοιχείο επιτυχίας αναδεικνύεται η εργασιακή εμπειρία.

Επισημαίνεται ότι, αν και στην έρευνα αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται αντιπροσωπευτικό δείγμα από την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Adecco Ελλάδας, οι νέοι στη χώρα μας είναι από τους λιγότερο αισιόδοξους όσον αφορά στην ανεύρεση εργασίας άμεσα μετά το τέλος των σπουδών τους. Σε πρόσφατη έρευνα της Adecco Ελλάδας είχε φανεί πως η πλειονότητα των συμμετεχόντων (74%), ανάμεσα σε αυτούς και οι νέοι έως 29 ετών, είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς εργασίας στη χώρα μας. Επιπλέον, 73,08% των νέων θεωρούν ότι είναι επαρκώς εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική τους εργασία.

Οι Γερμανοί αναδεικνύονται ως οι πιο βέβαιοι για αυτό (89,11%), ενώ οι Ιάπωνες φαίνεται να είναι περισσότερο ανασφαλείς (31,54%) (στην πρόσφατη αντίστοιχη έρευνα που είχε διεξαχθεί στην Ελλάδα, 1 στους 2 νέους έως 29 ετών φάνηκε πως πιστεύει πως έχει τα κατάλληλα προσόντα για να αναλάβει τη θέση εργασίας που επιθυμεί). Στις απαντήσεις τους αναφορικά με τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες για τη μελλοντική τους εργασία, η γνώση ξένων γλωσσών με ποσοστό 56,68% και η πρακτική άσκηση/εμπειρία με ποσοστό 53,70% καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ενώ ακολουθούν οι ψηφιακές δεξιότητες με ποσοστό 41,48%.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου