13 Αυγούστου 2016

Έρχεται από το 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – Ποιές οι νέες υποχρεώσεις των φορολογούμενων





Μια ακόμη δήλωση θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Φεβρουάριο του 2017 οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μετρητά που έχουν στην κατοχή τους, ακόμη και αν πρόκειται για ποσά μικρότερα των 100 ευρώ, ενώ η δήλωση θα υποβάλλεται μόνο όταν θα υπάρχουν αλλαγές και όχι ετησίως.

Πρόκειται για το περίφημο περιουσιολόγιο, που σύμφωνα με το Βήμα, θα κληθούν να συμπληρώσουν νομικά και φυσικά πρόσωπα για πρώτη φορά σε ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, αντίστοιχο του σημερινού “Πόθεν Έσχες”.

Οι φορολογούμενοι, θα κληθούν αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία -ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα, ενοίκια, δάνεια, σκάφη κτλ.- οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσθέσουν ότι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως πίνακες, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κτλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ που μίλησε στο «Βήμα», οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά που έχουν στα χέρια τους, ακόμη και το 1 ευρώ. Ακόμη και παλιά όπλα και τιμαλφή θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, αλλά στο υπουργείο δεν έχουν καταλήξει ακόμη από ποια αξία θα δηλωθούν και ποιος θα τα εκτιμήσει.

Με την όποια μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα κληθεί να υποβάλλει εντός ενός μήνα την τροποποιητική δήλωση. Αυτό θα συμβαίνει σε περίπτωση μεταβίβασης ή απόκτησης ακινήτου, αλλά όχι για τα εισοδήματα, τα οποία δηλώνονται κάθε χρόνο, καθώς θα ενημερώνονται απευθείας από το Taxis.

 ΒΗΜΑ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου