20 Ιουνίου 2016

Πως ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να αντιμετωπίσει τους «53»





Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis


Βούλα Κεχαγιά , CNN Greece

«Καλό θα ήταν να αποφεύγονται αυτά τα πράγματα» ήταν το λακωνικό και συγχρόνως ήρεμο σχόλιο που φέρεται να έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία τουΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη πρωτοβουλία της ομάδας της ομάδας των «53» να διανείμουν κείμενο με τις απόψεις τους για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση.



Και όχι όποιο και όποιο κείμενο, αλλά επί της ουσίας μία πολιτική πλατφόρμα με την οποία βγήκαν απέναντι σε μία κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αυτήν για τη συνταγματική αναθεώρηση. Με το ίδιο κείμενο άλλωστε επεδίωξαν να προκαταβάλουν την συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο τονίζοντας ότι το μόνο σύστημα που οι ίδιοι αποδέχονται είναι η απλή και άδολη αναλογική.

Στο Μαξίμου είναι γεγονός πως έγιναν έξαλλοι διότι οι «53» αποφάσισαν να ξαναχτυπήσουν μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση τηςΠολιτικής Γραμματείας του κόμματος και επιπλέον την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός επρόκειτο να παρουσιάσει το σχέδιό του για την ¨Δίκαιη Ανάπτυξη¨στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η παρέμβαση των 53 είχε ως αποτέλεσμα την ίδια ημέρα που ψηφίστηκε οαναπτυξιακός νόμος στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2021, όλοι να συζητούν για το ¨αντάρτικο¨ της εσωκομματικής μειοψηφίας και όχι για τις κυβερνητικές δράσεις.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του παρακολουθούν τις κινήσεις της ομάδας των 53 για τον πρόσθετο λόγο πως στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου όλες οι επιμέρους τάσεις θα κάνουν προσπάθεια καταγραφής και διαμόρφωσης συσχετισμών δυνάμεων. Κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι 53 θα επιδιώξουν να εμφανιστούν στο συνέδριο ως η νέα ισχυρή εσωκομματική τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνοντας τον χώρο που μέχρι πέρυσι κατείχαν οι λαφαζανικοί με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Τα πράγματα όμως πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικά. Ο Τσίπρας μετά το πάθημα του καλοκαιριού του 2015 και τη διάσπαση του κόμματος δεν επιθυμεί να ξαναγυρίσει στα ίδια επιτρέποντας τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος μέσα στο ίδιο το κόμμα που θα του κουνάει το δάχτυλο με κάθε ευκαιρία. Εξ αυτού του λόγου η προεδρική πλειοψηφία θα προσπαθήσει το διάστημα που απομένει ως το συνέδριο να ενισχύσει τις δυνάμεις της και συγχρόνως να ανοίξει το κόμμα σε νέα πρόσωπα, απαλλαγμένα από κομματικές εμμονές που θα του επιτρέψουν μέσω της επανεκλογής του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλό ποσοστό να ελέγχει την λειτουργία του κόμματος χωρίς να είναι όμηρος των επιμέρους τάσεων.


Ας τούς δούμε να βγαίνουν στα κανάλια να υπερασπίζονται την κυβερνητική γραμμή και μετά ας μιλάνε" σχολιάζουν επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φανερά ενοχλημένα από την τακτική των 53.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου