24 Μαΐου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ: Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ: Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.



"Η Ελληνική απάντηση στην προπαγάνδα οικειοποίησης της Βλάχικης οντότητας από Ρουμανικούς, Σκοπιανούς και άλλους κύκλους είναι πραγματικότητα. Εκεί που αδυνατεί το επίσημο κράτος να δώσει απαντήσεις η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία φωνάζει παρών.Αναπτύσσοντας μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη δράση ενισχύει κατά τρόπο

δυναμικό την εξωστρέφειά της, δίνοντας απαντήσεις που χρειάζονται σε σωστό χρόνο και τόπο! "

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα στο Ντίσελντορφ η 1η συνάντηση τηςΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ με τον ελληνισμό της Γερμανίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας. Το άνοιγμα των εργασιών γνωριμίας το έκανε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Ευρώπης κ. Βασίλης Γκερμότσης, με μία μακροσκελή παρουσία του ρόλου και σκοπού της Αμφικτιονίας με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής καταγωγής των Βλάχων. Στην ενημέρωσή του δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα προβλήματα του ελληνισμού της Γερμανίας, αναφέροντας το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αλλά και τη μη συμμετοχή του ελληνισμού στις κοινότητες.

Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο κ. Ιάκωβος Κολλάρος μεταφέροντας χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Νικόλαου Πλεξίδα "... Αγαπητοί Συμπατριώτες Βλάχοι, έχουμε όλοι μας υποχρέωση, πολιτεία και βλαχόφωνες οργανώσεις να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και συνείδηση των Βλάχων. Να δώσουμε αποστομωτική απάντηση σε όλους τους πλαστογράφους της Ιστορίας που για υστερόβουλες πολιτικές σκοπιμότητες την παραχαράσσουν, αλλά και σε όσους ανιστόρητους πέφτουν θύματά τους. Να καταδείξουμε την αδιάλειπτη παρουσία των Βλάχων ως Ελλήνων στο ιστορικό γίγνεσθαι και να αναδείξουμε τη γνήσια και αυθεντική ταυτότητα και εικόνα τους....Η Βλάχικη Ρωμιοσύνη είναι παρούσα. Ζει, δημιουργεί, προκόβει και πάντα κάνει αυτό που για αιώνες ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: να υπηρετεί και να ευεργετεί την Πατρίδα της, την Ελλάδα."

Εκ μέρους του Μητροπολίτου Γερμανίας και Έξαρχου Κεντρικής Ευρώπης κ.κ. Αυγουστίνου ο ιερέας Ιωάννης Ψαράκης μετέφερε τις ευλογίες και το χαιρετισμό του με την επιθυμία πραγματικά οι Βλάχοι να έχουν ισχυρή παρουσία και στη Γερμανία.

Η κ. Μαρίνα Χατζηιωαννίδου αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τη σειρά της μετέφερε τους χαιρετισμούς της εταιρείας ευχήθηκε οι στόχοι και οι σκοποί της Αμφικτιονίας να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και έκλεισε κάνοντας αναφορά και εξυμνώντας το ρόλο των Βλάχων ευεργετών στη διάδοση και διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας. Κάνοντας μια αναδρομή στις δράσεις και στα πεπραγμένα, παρουσίασε βίντεο από την περσινή πανελλήνια συνάντηση Βλάχων στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 3.000 χορευτών και έκλεισε στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: "Η βλαχόφωνη ρωμιοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος δεν είναι… περιπλανώμενος θίασος, ούτε καραβάνι εν κινήσει, ούτε έθνος χωρίς πατρίδα, όπως ισχυρίζονται οι «μακεδονοαρμάνοι». Επίσης, η βλαχόφωνη ρωμιοσύνη ουδέποτε αποτέλεσε τμήμα της διασποράς του ρουμανικού έθνους, γεγονός που δεν επιδέχεται καμία ιστορική αμφισβήτηση. Οι αρμάνοι έχουν πατρίδα, έχουν τόπο καταγωγής και σημείο ιστορικής αναφοράς, που δεν είναι άλλα από τη μακραίωνη ρωμιοσύνη και τα χώματά της.


Είμαστε διαχρονικά απέναντι σε κάθε αυτόκλητο δήθεν… προστάτη των δικαιωμάτων μας ή δήθεν θεωρητικό μιας έξωθεν προσπάθειας ενός ανυπόστατου ετεροπροσδιορισμού του βλαχόφωνου ελληνισμού και της διασποράς του. "

Στο τέλος κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να συμμετέχουν στο 29Ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Κατερίνη και Καρίτσα Πιερίας που θα πραγματοποιηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ( Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ ).

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Φρανκφούρτη, εκεί αποφασίστηκε το φθινόπωρο του 2013 να πραγματοποιηθεί το πρώτο αντάμωμα της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας με τη συμμετοχή συλλόγων από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.


Βασίλης Βούλγαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου